puupolkky.JPG

Puiset huonekalut

Kokonaan puusta valmistettuja kalusteita kutsutaan massiivipuisiksi. Massiivipuuta ovat esimerkiksi liimapuu, eli sivusuunnassa toisiinsa liimattuja puurimoja, sekä vaneri, eli päällekkäin liimattuja puuviiluja. Huonekaluja tehdään myös pinnoittamalla kalusteen varsinainen runkomateriaali aidolla puupinnalla, eli viilulla. Runkojen rakentamiseen käytetään mm. puuta, lastulevyä sekä mdf-levyä.

Kokopuiset huonekalut ovat pitkäikäisiä huollettavuuden ja uudelleenkäsiteltävyyden ansiosta. Niiden sijoittamisessa kannattaa olla tarkkana, sillä kokopuu reagoi ilmankosteuteen ja saattaa vääntyä tai kuivua. Sijoita massiivikaluste etäälle lämmönlähteistä ja kosteudeltaan tasaiseen tilaan.

Massiivipuiset kalusteet käsitellään yleensä vahaamalla, öljyämällä tai lakkaamalla. Kukin pintakäsittely antaa puulle omalaatuisen ilmeen. Massiivipuuta harvemmin maalataan peittävällä maalilla, sillä puu elää ja saattaa aiheuttaa maalipinnan halkeamisen. Öljyäminen antaa hyvän suojan yleisimpiä tahroja vastaan ja tekee silkkihohtoisen, syvän sävyn puuhun. Lakkapinta voi olla himmeä tai kiiltävä, ja on yleensä väritön.

Puuviilupintaiset kalusteet ovat usein ilmeeltään tasaisempia, sillä saumaton puupinta saadaan melko laajoillekin alueille. Viilussakin usein näkyy luonnollista värivaihtelua.

Sekä massiivipuu että viilupinta muuttavat väriä vanhetessaan. Kun hankkii uusia kalusteita vanhojen rinnalle, kannattaa huomioida tämä ominaisuus. Maininta puun väristä ei välttämättä kerro itse materiaalia. Esimerkiksi "pähkinä" saattaa merkitä joko aitoa pähkinäpuuta tai koivua, joka on petsattu pähkinäpuun väriseksi. Aito puulaji vs. petsattu ovat usein hyvin erilaisia.

Puupintaiset kalusteet ovat luonnonkauniita ja uniikkeja, ja sopivat kaikenlaisiin koteihin luonteikkuutensa ansiosta.